Thursday

Satsumaimo donut (sweet potato donut)



Easy. Eggless

Sesuai utk 1 1/2 yo ke atas but i recommend 2yo onwards for deep fried food. 


Bahan: (make 9pcs)
1 1/2 cup tepung gandum
1 1/2 tbsp sugar
1 1/2 tbsp butter (lembut)
80-100g sweet potato (rebus dan lenyek, kemudian timbang)


100ml warm fresh milk
1 tsp yis mauripan (or any instant yeast)

Cara: (uli tangan)

1. Satukan susu suam, gula dan yis. Biarkan yis hidup (berbuih dan kembang)
2. Sementara tunggu yis, gaulkan tepung dan keledek. Jadi kasar mcm serbuk roti.
3. Buat bulatan, tuang sikit2 bancuhan susu ke dalam tepung, dan uli.
Ulang hingga susu habis.
4. Masukkan butter dan terus menguli hingga adunan sebati, lembut dan tidak melekat di jari dan bekas uli.
5. Timbang adunan utk tau berat total, kemudian bahagi 9. tanak pun takpe, ikut la if nk sama cantik donut nya. 
6. Saya guna cara buat bagel utk bentukkan donut (refer gambar). Nak tekap guna acuan donut pun bole, tp tatau la plak dpt berapa pcs.
7. Biarkan naik 2x ganda. Saya masukkan dlm oven, setting 40'C selama 40min.
8. Bole digoreng, api sederhana kecil hingga masak.


#tidak perlu golek dlm powder sugar kerana keledek dh sedap dan manis. Selamat tak yah pening kepala gula berterabur 

#gula perlu utk mbantu yis hidup. Bole guna brown sugar juga as ganti.

#kekal lembut walaupun dh sejuk.

No comments:

Followers